Hvordan renser man en robotstøvsuger?

Robotstøvsuger navn

Med en robotstøvsuger kan du rengjøre gulvet dagen lang uten å måtte løfte på en eneste finger. Men en ting den ikke kan gjøre alene er å rense seg selv.

Hår, støv, matbiter og annet rusk samler seg etterhvert opp inni robostøvsugerens mindre komponenter. Det er enkelt å glemme at robotstøvsugere trengs å renses, da de for mange fungerer som en slå-på-og-len-deg-tilbake type maskin. Man burde rense en robotstøvsuger en gang i uken, eller oftere dersom robotstøvsugeren brukes mer enn 5 ganger om dagen. Gjør man ikke dette, kan det føre til at robotstøvsugeren slutter å fungere optimalt. 

bærekraft & miljø

Fjerne rester av hår

Hår, både fra mennesker og dyr, er en av de mest gjentakende tingene som samler seg opp i robotstøvsugerens børster og hjul. Det å fjerne hår fra disse komponentene er meget viktig for å sørge for at det ikke blokkerer for luftstrømmen og spesielt for at hjulene skal gå korrekt rundt.

Mange robotstøvsugere kommer med et eget rensesett rettet mot spesielt hår, men ut fra vår egen erfaring er det ikke alltid disse fungerer helt optimalt. Ved mange anledninger vil en kjøkkenkniv eller en saks gjøre jobben mye bedre enn de medfølgende rensesettene. Bruk saksen/kniven enkelt til å klippe opp håret og dra det forsiktig ut fra børstene og hjulene. 

Hår kan også samle seg opp på robotstøvsugerens sidebørster og forårsake at disse slutter å spinne rundt, noe som igjen fører til at robotstøvsugeren gjør en dårligere jobb. For å unngå dette kan du demontere sidebørstene og dra hårstråene enkelt ut av disse. Hvis børstene virker veldig slitt eller er bøyd i feil retning, kan det være lurt å bytte ut sidebørstene. 

Rense foran sensorene

Hvordan renser man en robotstøvsuger

Det er veldig viktig å ivareta sensorene på robotstøvsugeren, disse er tross alt maskinens øyne og sørger for at den holder seg unna å falle ned trapper eller dulte borti møbler. 

Det første du burde gjøre er å finne ut av hvor sensorene er på robotstøvsugeren din ved å sjekke brukermanualen som følger med. Finner du ikke denne manualen, kan du kontakte nettbutikken du kjøpte robotstøvsugeren hos for å finne ut av dette.

Noen leverandører anbefaler kundene sine å bruke melaminskum for å rense sensorene og et eventuelt kamera. For de fleste andre robotstøvsugere holder det å gjøre en svamp våt med vanlig vann og føre svampen enkelt over til det blir rent. Som regel er det bare et lite støvlag som har lagt seg over sensorene, og som ikke krever all verden med kraft for å få vekk.

Sjekk hjulene

Hvordan renser man en robotstøvsuger

Beveger robotstøvsugeren din seg rart, burde du sjekke om det er noe som forhindrer ett eller flere hjul i å bevege seg fritt. Hvis hjulene på robotstøvsugeren er avtakbare, kan du ta disse av og rense de. Du må også huske å rense hjulakslingene og rommet hjulet sitter i.

Hvis hjulene derimot ikke kan fjernes, kan du bruke en kniv til å få ut så mye som mulig av smusset som eventuelt sitter fast. De fleste gangene vil dette være nok til å ordne opp i problemet. Vi anbefaler ikke å skru robotstøvsugeren fra hverandre for å fjerne hjulene, da dette kan gå ut over garantien du har på robotstøvsugeren.

Håndtering av smuss og støv

Støvsuger for kattehår best i test

Uhell skjer, og noen ganger kan kjæledyrene gjøre fra seg eller spy på gulvet. Hvis du da har satt på robotstøvsugeren uten å være hjemme, kan det hende at den vil forsøke å rense opp dette, noe som igjen vil forårsake at det lukter ille i hele det aktuelle rommet. Har du i tillegg en terskelrampe kan du risikere at uhellet sprer seg over i flere rom. Gjør robotstøvsugeren denne feilen burde du fjerne filteret og andre avtakbare komponenter for å rense disse med vann og eventuelt melaminskum.

Det er viktig å passe på at du ikke berører noen strømpunkter med vann eller skum. I så fall må dette gjøres med et rensemiddel som tåler elektroder. Må du desinfisere robotstøvsugeren kan du bruke våtservietter med 70% alkohol. Det viktigste her er å sørge for at du ikke skader robotstøvsugeren på hverken indre eller ytre komponenter. Og husk at robotstøvsugeren må være helt tørr for du tar den i bruk igjen.

Vedlikehold av filteret

Neatsvor i stua

Filteret bør rengjøres mellom hver femte og tiende rengjøringsøkt, eller omtrent annenhver uke. Du kan enkelt fjerne det fra robotstøvsugeren for å så slå det forsiktig mot søppelkassen. Da vil du fort se smuss og støv dette av, som filteret har dratt med seg inn i robotstøvsugeren.

Hvis du mistenker at filteret har blitt vått (f.eks. at robotstøvsugeren har kjørt over en sølt drikke) er det best å bytte det ut. De fleste filtre er laget av papir, og blir de våte kan de bli ødelagte og forårsake at robotstøvsugeren ikke fungerer optimalt.

Lurer du på noe om våre produkter? Ta kontakt med vår kundeservice i dag!

Legg igjen en kommentar